Thursday, April 22, 2010

Mi Bandung

Bahan - bahan
- 200 gram mi kuning
- 2 sudu makan minyak masak
- 3 ulas bawang ditumbuk lumat
- 200 gram isi ayam ( atau daging ) dihiris nipis
- 4 ekor udang
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar cili boh
- 1 sudu kecil sos tomato
- 1 sudu kecil udang kering
- 1 kiub stok ayam
- 1 biji telur
- Sedikit sayur - sayuran ( Sawi, Kobis, Brokoli )
- Gula, Garam dan serbuk Perasa secukup rasa
- Sedikit tepung jagung dilarutkan di dalam air sejuk.

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak masak di dalam periuk atau kuali
2. Tumis bawang putih, udang kering serta cili boh sehingga naik wanginya.
3. Masukkan 2 cawan air, isi ayam, udang dan kiub stok ayam, biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan telur dan tunggu sehingga masak.
5. Masukkan sayur - sayuran dan juga larutan tepung jagung. Tunggu sehingga kuah menjadi agak pekat.
6. Campurkan dengan mi kuning. Mi bandung anda kini sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment