Bahan- bahan:
Ketam Bakau 1 kg
Bahan A
Cili hidup merah 150 gram
Bawang putih 50 gram
Halia 10 gram
Bawang Besar 20 gram
Lengkuas 1 inci ( optional )
Daun Limau Purut ( optional )
Kesemua bahan di atas kecuali daun limau purut digiling sehingga halus. Daun Limau Purut di mayang halus.
Bahan B
Minyak masak untuk menumis 100 ml
Serbuk Perasa
Gula 5 sudu makan
garam 1 1/2 sudu makan
Sos Cili 1 cawan
Sos Tomato 1/2 cawan
Cara:
1. Goreng Ketam sehingga separuh masak, angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan tumis kesemua bahan A sehingga naik wanginya
3. Masukkan bahan B, kacau sehingga sebati. Jika perlu, tambahkan sedikit air.
4. Masukkan Ketam yang telah digoreng sebelumnya, biarkan sehingga masak.
Tips: Jangan goreng ketam sehingga terlalu garing kerana rasanya akan menjadi kurang enak.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment