Sunday, April 25, 2010

Ketam Masak Cili

Bahan- bahan:

Ketam Bakau 1 kg

Bahan A
Cili hidup merah 150 gram
Bawang putih 50 gram
Halia 10 gram
Bawang Besar 20 gram
Lengkuas 1 inci ( optional )
Daun Limau Purut ( optional )

Kesemua bahan di atas kecuali daun limau purut digiling sehingga halus. Daun Limau Purut di mayang halus.

Bahan B
Minyak masak untuk menumis 100 ml
Serbuk Perasa
Gula 5 sudu makan
garam 1 1/2 sudu makan
Sos Cili 1 cawan
Sos Tomato 1/2 cawan

Cara:
1. Goreng Ketam sehingga separuh masak, angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan tumis kesemua bahan A sehingga naik wanginya
3. Masukkan bahan B, kacau sehingga sebati. Jika perlu, tambahkan sedikit air.
4. Masukkan Ketam yang telah digoreng sebelumnya, biarkan sehingga masak.

Tips: Jangan goreng ketam sehingga terlalu garing kerana rasanya akan menjadi kurang enak.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment