Wednesday, April 21, 2010

Laksa Penang

Bahan - bahan

A) Kuah Laksa
- 2 kilogram Ikan Sardin ( Selayang, Basong )
- 3 Ulas bawang merah ( dikisar )
- 10 Tangkai cili kering ( dikisar )
-  5 keping Asam Keping ( asam gelugor )
- 3 Kuntum bunga kantan
- Daun Kesum ( secukup rasa )
- Sedikit belacan

B) Isi Laksa
- 2 bungkus mee laksa ( kering )
- 3 biji timun
- Daun Selom
- Bawang Besar, Daun Pudina @ selasih, Telur Ayam rebus ( Optional )

Cara - cara menyediakan kuah laksa
1. Bersihkan ikan sardin
2.Rebus Ikan Sardin bersama sedikit garam sehingga mendidih, angkat dan sejukkan.
* Jangan buang air rebusan ikan tersebut, sejukkan.
3. Asingkan isi ikan tadi, masukkan ke dalam pengisar ( Blender ), masukkan sedikit air rebusan ikan tadi dan kisar sehingga lumat. Asingkan.
4. Kisar tulang ikan beserta kepala ikan dengan kaedah yang sama seperti di atas,  tapis tulang yang tidak hancur. Asingkan.
5. Masukkan semua bahan - bahan yang telah dikisar kedalam periuk, tambahkan sedikit air sekiranya terlalu kental.
6. Masukkan air rebusan ikan, bawang merah, bunga kantan, asam keping, daun kesum dan belacan.
7. Hidupkan api dan rebus sehingga masak dan sebati. Gunakan api sederhana.

Cara- cara menyediakan mee laksa
1. Rendam mee laksa di dalam air sejuk selama satu jam atau sehingga agak lembut.
2. Setelah lembut, masukkan ke dalam periuk berisi air mendidih, rebus sehingga benar- benar lembut.
3. Angkat dan toskan.
4. Hiris bawang besar, timun dan daun selom kecil - kecil, asingkan untuk ditabur setelah laksa siap untuk dimakan.

Cara- cara untuk menghidang Laksa
1. Masukkan laksa kedalam mangkuk.
2. Masukkan hirisan ulam- ulaman, telur dan sedikit hirisan bawang besar.
3. Masukkan Kuah laksa yang masih panas
4. Taburkan daun pudina atau selasih sekiranya perlu.

Laksa anda sedia untuk dihidangkan.

2 comments: